NS-gastro
Nabídka předmětů profilové části maturitní zkoušky
Obor: 65 – 41- L/51 Gastronomie
Povinné zkoušky:
Nepovinné zkoušky:
žák si může zvolit až dvě nepovinné zkoušky
- anglický jazyk – ústní zkouška (pokud si tento jazyk nezvolil ve společné části)
- německý jazyk – ústní zkouška (pokud si tento jazyk nezvolil ve společné části)
- matematika – ústní zkouška (pokud si tento předmět nezvolil ve společné části)
- základy společenských věd – ústní zkouška
- informační a komunikační technologie – ústní zkouška
- písemná a elektronická komunikace – ústní zkouška
Ústní zkouška - tematické okruhy Hotelnictví
1) Profil a osobnost managera
2) Diferencované stravování
3) Kontrolní činnost v hotelovém provozu
4) Alternativní způsoby stravování
5) Front office
6) Marketingový mix - 1- 4P
7) Informační technologie v hotelnictví - softwary na ubytovacím a stravovacím úseku
8) Alimentární nákazy
9) Kategorie ubytovaní a klasifikace v ČR
10) Top management hotelového provozu
11) Food and Beverage – hygienické požadavky
12) Marketingový mix 5-8P
13) Trendy v oblasti Food and Beverage- výrobní střediska
14) Slavnostní stolování
15) Zajišťování cateringových služeb
16) Léčebná a ochranná výživa
17) Technický úsek hotelu
18) Fyzické podmínky práce
19) V.I.P klientela - doplňkové služby hotelu
20) Food and Beverage – odbytová střediska
21) Ekologické trendy v hotelovém provozu
22) Směrnice a řády v hotelovém provozu
23) Zásady správné výživy, regionální potravina
24) Housekeeping
25) Personální politika hotelu
Ústní zkouška - tematické okruhy Ekonomika a podnikání
- Dlouhodobý majetek a jeho účtování
- Odpisy dlouhodobého majetku a jejich účtování
- Zásoby, skladování, inventarizace a účtování zásob
- Bankovnictví a účtování na finančních účtech
- Marketing
- Management organizací
- Platební styk, úvěrové služby, leasing
- Podnikání právnických osob a účtování na kapitálových účtech
- Náklady a výnosy podniku a jejich účtování
- Účetní doklady, jejich oběh, význam a funkce účetnictví
- Kalkulace
- Národní hospodářství, hospodářská politika státu
- Mzdy, jejich evidence a účtování
- Personální práce, komunikace
- Podnik a jeho postavení na trhu
- Pojišťovnictví
- Hospodářský výsledek a jeho možné změny
- Makroekonomické ukazatele
- Financování podniku, platební schopnost
- Základy tržní ekonomiky
- Finanční trhy a cenné papíry
- Produkt, cena
- Daňová evidence
- Podnikání, podnikatelský záměr
- Distribuce, propagace
Praktická zkouška - tematické okruhy Ekonomika
Účtování běžných účetních případů
- Zásoby
- Dlouhodobý majetek
- Finanční majetek
- Zúčtovací vztahy (zaměstnanci, dodavatelé, odběratelé, daně)
- Náklady, výnosy
Daň z přidané hodnoty
Souvislý účetní případ
- Rozvaha
- Výsledovka
- Zjištění hospodářského výsledku
Oběžný majetek
- Analýza struktury
- Inventarizace
Mzdy
- Výpočet čisté mzdy
- Účtování
- Sestavení tabulky pro výpočet mzdy v tabulkovém procesoru
Dlouhodobý majetek
- Výpočet odpisů
- Účtování
- Evidence majetku
Kalkulace
- Určení prodejní ceny dle zadané kalkulační metody
Práce s textovým editorem
- Vytvoření dokumentu na PC dle zadání
Práce s prezenčním manažerem
- Vytvoření prezentace na zadané téma
Vypracování s použitím vlastních materiálů
Praktická zkouška - tematické okruhy Gastronomie
- Řešení konkrétní situace (výrobní, odbytové nebo ubytovací středisko)
- Charakteristika a vybavenost prostor včetně nákresů
- Interní předpisy společnosti poskytující ubytování a stravování, administrativa
- Nabídka služeb (produktové balíčky, cross promotion)
- Kalkulace